ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΣΩΣΤΑ

Τα μέρη του κρέατος και πώς μαγειρεύονται

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πώς μαγειρεύετικάθε κομμάτι κρέατος,έτσι ώστε να έχει επιτυχία το φαγητο μας!
Εμεις είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε σωστά!

Μοσχαροκεφαλή: Θέλει ώρες ψήσιμο και είναι πολύ νόστιμη. Τα μάγουλα, είναι ότι πρέπει για βραστό, γιουβέτσι ,ή κοκκινιστό.

Ελιά ή αλλιώς λαιμός ή σβέρκος: αρκετά μαλακό κομμάτι και έχει αρκετό λίπος οπότε κάνει για τα πάντα εκτός από σχάρα.

Καπάκι: Κομμάτι κρέατος πάνω από τις μπριζόλες, ότι πρέπει για κιμάς ή για βραστό και κοκκινιστό γιατί έχει συνδετικό ιστό.

Σπάλα: Ο ώμος τους ζώου. Λίγο λίπος και σχετικά σκληρό. Περιέχει το το νουά και το ποντίκι τα οποία τα κάνουμε μια χαρά βραστά ή ψητά στο φούρνο.

Σπαλομπριζόλες – Μπριζόλες: Πολύ νόστιμες για γρήγορο ψήσιμο (σχάρα, τηγάνι, κτλ.)

Στήθος, σιδηρόδρομος: Λιπαρό, νόστιμο κρέας. Πολλά κόκαλα αλλά φτηνό και ότι πρέπει για σιγομαγείρεμα σαν τα μάγουλα.

Κόντρα: Όχι τόσο μαλακό όσο το φιλέτο αλλά μπορεί και αυτό να μαγειρευτεί στο τηγάνι. Το αμέσως πιο καλό κομμάτι του μοσχαριού για γρήγορο ψήσιμο

Λάπα είναι η κοιλιά: Ότι πρέπει για νόστιμο κιμά μιας και έχει αρκετό λίπος. Στο πίσω μέρος του ζώου έχουμε το κιλότο ή αλλιώς στρογγυλό: κάνει για κιμά, ψητά, σουβλάκια.

Κότσι: Ό,τι πρέπει για σούπες.

Νουά: Πίσω μέρος του μηρού. Μαγειρεύεται ολόκληρο και κόβεται σε φέτες.

Φιλέτο: Το πιο μαλακό εκτός από την ουρά του. Ότι πρέπει για τηγάνι, σοτέ και γρήγορο ψήσιμο.

Κεφάλι: Ιδανικό μεζεδάκι για ψητό ή τη γνωστή σε όλους μας πηχτή.

Λαιμός ή σβέρκος: Αν αναρωτιέστε από που είναι συνήθως τα κομμάτια κρέατος για τα σουβλάκια μας , ήρθε η ώρα να λύσετε την απορία σας! Είναι γενικά μαλακό και νόστιμο κρέας. Επίσης από το λαιμό παίρνουμε τις πολύ τρυφερές μπριζόλες του λαιμού.

Σπαλομπριζόλες: Οι μπριζόλες με κόκκαλο είναι πιο νόστιμες από τις μοσχαρίσιες , επειδή έχουν πολύ λίπος! Είναι κατάλληλες για τηγάνι, φούρνο, σχάρα και γκριλ.

Σπάλα – στήθος ή κότσι: Γίνεται μαγειρευτό κατσαρόλας, φρικασέ ή αργοψημένο στον φούρνο, σουβλάκια.

Φιλέτο ή το λεγόμενο ψαρονέφρι: Το πιο νόστιμο κομμάτι και το αγαπημένο των παιδιών επειδή δεν έχει λίπος ή κόκαλο. Μαγειρεύεται κυρίως στη σχάρα, σοτέ και γεμιστό στο φούρνο ή στη σχάρα.

Πανσέτες: Είναι ένα παχύ κομμάτι κρέατος, με λίπος και κόκκαλο. Βέβαια είναι πολύ νόστιμες και γίνονται στη σχάρα ή μαγειρευτές στην κατσαρόλα.

Μπούτι ή αλλιώς κότσι: Από το μπούτι φτιάχνουμε τον αγαπημένο μας γύρο ή σνίτσελ και κιμά για μπιφτέκια! Μπορεί να γίνει βραστό στην κατσαρόλα ή να σιγοψηθεί στον φούρνο ή να ψηθεί ολόκληρο αλλά και να γίνει γεμιστό.

Κεφαλάκι

Χαρακτηριστικά: Μαλακό κρέας , τρώγεται  οποιοδήποτε κομμάτι κρέας υπάρχει επάνω του, καθώς και το μυαλό.Γίνεται βραστό, ψητό ή στη σούβλα.

Λαιμός: Χαρακτηριστικά: Μαλακό και αρκετά  λιπαρό.Είναι κατάλληλος για βραστό, κοκκινιστό ή φρικασέ

Σπάλα η στήθος

Χαρακτηριστικά: Τρυφερό, αλλά πολύ λιπαρό κρέας. Ξεκοκαλισμένη γίνεται φρικασέ, κοκκινιστό, σούπα λεμονάτη  ή ριγανάτη.

Κοιλιά: Χαρακτηριστικά: Λιπαρό κρέας, χωρίς κόκαλα .Μαγειρεύεται γεμιστή με ρύζι και μυρωδικά, πιλάφι, κοκκινιστό με χυλοπίτες ή γιουβέτσι.

Καρέ – Παϊδάκια – Μπριζόλες

Χαρακτηριστικά: Τρυφερό κρέας με κόκαλα.

Καρέ: ψητό ολόκληρο με κρούστα μυρωδικών, με πατάτες στο φούρνο.

Παϊδάκια: στη σχάρα, πανέ ή φρικασέ.

Μπριζόλες: στη σχάρα, στο τηγάνι, στο φούρνο ή στην κατσαρόλα με μυρωδικά.

Σέλα- Νεφραμιά

Χαρακτηριστικά: Μαλακό και σχετικά φτωχό σε λίπος κρέας.

Σέλα: Γίνεται σοτε με κρασί και μυρωδικά, στη σχάρα, ψιλοκομμένη τας κεμπάπ.

Νεφραμιά: Μαγειρεύεται γεμιστή, ρολό ψητό της κατσαρόλας.

Μπούτι: Χαρακτηριστικά: Αρκετά τρυφερό κρέας, με σχετικά λίγο λίπος. Είναι πολύ νόστιμο γεμιστο στο φούρνο, κρασάτο και γιουβέτσι

Ποδαράκια: Χαρακτηριστικά:  Φτωχό σε λιπαρά κρέας με πολλά μικρά κόκαλα. Κατάλληλο για την αγαπημενη μας μαγειριτσα, για φρικασέ και κοκκινιστό.

Κεφαλάκι

Χαρακτηριστικά: Μαλακό κρέας , τρώγεται  οποιοδήποτε κομμάτι κρέας υπάρχει επάνω του, καθώς και το μυαλό.Γίνεται βραστό, ψητό ή στη σούβλα.

Λαιμός: Χαρακτηριστικά: Μαλακό και αρκετά  λιπαρό.Είναι κατάλληλος για βραστό, κοκκινιστό ή φρικασέ

Σπάλα η στήθος

Χαρακτηριστικά: Τρυφερό, αλλά πολύ λιπαρό κρέας. Ξεκοκαλισμένη γίνεται φρικασέ, κοκκινιστό, σούπα λεμονάτη  ή ριγανάτη.

Κοιλιά: Χαρακτηριστικά: Λιπαρό κρέας, χωρίς κόκαλα .Μαγειρεύεται γεμιστή με ρύζι και μυρωδικά, πιλάφι, κοκκινιστό με χυλοπίτες ή γιουβέτσι.

Καρέ – Παϊδάκια – Μπριζόλες

Χαρακτηριστικά: Τρυφερό κρέας με κόκαλα.

Καρέ: ψητό ολόκληρο με κρούστα μυρωδικών, με πατάτες στο φούρνο.

Παϊδάκια: στη σχάρα, πανέ ή φρικασέ.

Μπριζόλες: στη σχάρα, στο τηγάνι, στο φούρνο ή στην κατσαρόλα με μυρωδικά.

Σέλα- Νεφραμιά

Χαρακτηριστικά: Μαλακό και σχετικά φτωχό σε λίπος κρέας.

Σέλα: Γίνεται σοτε με κρασί και μυρωδικά, στη σχάρα, ψιλοκομμένη τας κεμπάπ.

Νεφραμιά: Μαγειρεύεται γεμιστή, ρολό ψητό της κατσαρόλας.

Μπούτι: Χαρακτηριστικά: Αρκετά τρυφερό κρέας, με σχετικά λίγο λίπος. Είναι πολύ νόστιμο γεμιστο στο φούρνο, κρασάτο και γιουβέτσι

Ποδαράκια: Χαρακτηριστικά:  Φτωχό σε λιπαρά κρέας με πολλά μικρά κόκαλα. Κατάλληλο για την αγαπημενη μας μαγειριτσα, για φρικασέ και κοκκινιστό.